Slaid Cleaves 
Together Through The Dark (Proper Music)


Album van de maand maart 2023.Een ‘vage’ herinnering: zaterdag 7 oktober 2000, de 3e editie van het Take Root Festival, toen nog in de Smelt in Assen. Een mooie line up, met onder anderen The Gourds; Steve Earle & The Dukes; Lynn Miles en Freedy Johnston. Maar ook met ene Slaid Cleaves. Zijn optreden in de kleine ‘zaal’ begon met wat vertraging vanwege een optreden eerder die dag in Hollandsche Rading (In The Woods). Ondanks deze vertraging zette Cleaves -met blosjes (van het gehaast?) op de wangen- een fijne set neer, vooral puttend uit zijn release van begin 2000: Broke Down. En dit Broke Down bleek een voltreffer, zo leerde indertijd ook de vele positieve kritieken. Kortom, een album hetwelk nog immer tot zijn beste gerekend mag worden.


En recent verscheen er, dit na een hiatus van zo’n vijf jaar, weer een nieuw album van Cleaves, getiteld: Together Through The Dark. En deze opvolger van Ghost On The Car Radio (2017) haalt dan misschien ook niet het niveau van Broke Down, het album tikt het niveau van weleer echter wel degelijk aan. In feite is het werk van Cleaves over de jaren heen nooit echt teleurstellend te noemen. Op elk album prijkt wel een aantal songs die kunnen ‘concurreren’ met zijn ‘prijsplaat’ Broke Down. Die vlieger gaat ook op voor Together Through The Dark; het album groeit per luisterbeurt. Met songs als Through The Dark; Puncher’s Chance; Double Shift Tuesday en Put The Shovel Down, om er slechts een aantal te noemen, weet Cleaves op dit door Scrappy Jud Newcomb geproduceerde album zijn indertijd ingezette lijn van kwaliteit moeiteloos te continueren en soms zelfs te overtreffen. Tekstueel kent Together Through The Dark niet echt een vrolijke teneur, mooi is het album echter wel. Met medewerking van Newcombe op onder anderen gitaren, bass, Hammond- B3, pump organ en backing vocals, van Pat Manske (drums, percussie) én van Robyn Ludwick (vocals) bevestigt Slaid Cleaves met Together Through The Dark zijn klasse als zingende songsmid opnieuw. En voor het smeden van die liedjes -twaalf in getal-  tekende hij in alle gevallen zelf, dit al dan niet in samenwerking met Adam Carroll, Karen Poston en/of schoolvriend van weleer Rod Picott.
En die Picott staat overigens eind dit jaar -19 oktober- op het ‘podium’ (voor de 2e keer zelfs) van The Lock Keepers, een ‘podium’ waar Slaid Cleaves ook al eens stond, op 10 oktober 2017 in de Harmonie in Vlaardingen. En waar Picott dus voor een 2e keer Maassluis aandoet, daar zou Cleaves de oversteek ook wel weer ‘ns mogen maken. Gewoon om zijn nieuwe album -gelijk aan Broke Down in 2000 in Assen- live voor te komen stellen. Al dan niet met blosjes op de wangen….


Together Through The Dark van Slaid Cleaves is te verkrijgen in de betere ‘platenzaken’, zoals Sounds en Velvet. Of online bij Lucky Dice Mailorder  .
Slaid Cleaves’ Together Through The Dark is ook het album van de week bij ‘For The Sake Of The Song’; omroepvlaardingen, uitzending woensdag 15 maart 2023.


Album van de maand februari 2023.

Various Artists - Further On: The Songs of  Billy Conway Even terug in de tijd, en wel naar donderdagavond 4 december 2014. De nog vrij prille concertorganisatie The Lock Keepers organiseerde die avond een optreden van een songsmid uit Whitewater, Wisconsin; zijn naam: Jeffrey Foucault. Plaats van handeling (uiteraard): Grand Café de Waker in Maassluis. Foucault, die op dat moment vier studio- albums op zijn naam had staan, werd die avond vergezeld door de talentvolle Caitlin Canty als support- act (én op backingvocals). Maar Foucault had als begeleider ook ene Billy Conway meegetroond. Conway bekend als drummer van Treat Her Right én -vooral- van Morphine (met Mark Sandman). En die toevoeging bleek een voltreffer, want Conway toonde zich, gezeten achter een bescheiden ‘trommeltje’ plus wat percussie, een meester in de kunst van het weglaten. Samen met Canty gaf Conway -zijnde een door de wol geverfde muzikant- het optreden van Foucault die avond nog meer cachet.


De samenwerking tussen Jeffrey Foucault en Billy Conway mondde uiteindelijk uit tot een hechte vriendschap. Een vriendschap die in feite nog immer voortduurt, hetgeen blijkt uit het recent verschenen album: ‘Further On: The Songs of Billy Conway’. Op 19 december 2021 overleed Bill Conway, daags na zijn 65ste verjaardag, namelijk aan de gevolgen van kanker. ‘Further On’ is werkelijk een fraai document geworden; vijftien door Conway door de tijd heen gepende songs uitgevoerd door een keur aan vrienden, zoals Chris Smither; Jade Beyer, Jeffrey Foucault en Foucault’s echtgenote Kris Delmhorst; Hazel Foucault (juist ja, de dochter van…); Eric Heywood among others. ‘Further On’ is een prachtig initiatief van Conway’s eega Laurie Sergant; een terecht eerbetoon aan Conway door een stel uitstekende muzikanten die hiermee aantonen dat vriendschap inderdaad ‘eeuwig’ kan zijn.
Bill Conway bracht één solo- album -‘Outside Inside’- uit; released in 2020.
Het album ‘Further On’ is helaas (nog) niet in Nederland verkrijgbaar, maar er is inmiddels wel een initiatief in gang gezet om dit op enig moment wel te realiseren. Tot dan zie: The Songs of Billy Conway
‘Further On: The Songs Of Billy Conway’ is dus verkozen tot album van de maand bij The Lock Keepers (én als album van de week bij ‘For The Sake Of The Song’; omroepvlaardingen; uitzending: woensdag 15 februari 2023).

 
 
 
 
E-mailen
Map
Info